"If you collapse an underwater bubble with a" in Hungarian

In English

If you collapse an underwater bubble with a soundwave, light produced, and nobody knows why.

It's called sonoluminescence. No one knows exactly why this occurs, but there are a lot of different hypotheses. One of the most common explanations is that when the bubble collapses, the air inside gets pressurized. Increasing the pressure on a gas increases the temperature of the gas. During sonoluminescence, the temperature inside the tiny bubbles becomes so great that the gas begins to glow.

Another hypothesis is that the collapsing bubble lends energy to prolong the life of the otherwise quickly annihilating photons that are spontaneously generated in a vacuum. Sonoluminescence could also be the product of the way photons can pop into and out of existence; the sudden collapse of the bubble making the photons noticeable to those in the macro world.

In Hungarian

Ha összeroppantasz egy vízalatti buborékot hanghullámmal, akkor fény keletkezik, és senki nem tudja, hogy miért.

Ezt szonolumineszcenciának nevezik. Senki se tudja pontosan, hogy miért történik, de sok hipotézis van rá. Az egyik legelterjedtebb magyarázat szerint amikor a buborék összeomlik, a benne levő levegő nyomás alá kerül. Ahogy nő a nyomás, nő a gáz hőmérséklete. A szonolumineszcencia közben olyan hatalmas lesz a hőmérséklet az apró buborékban, hogy világítani kezd.

Egy másik hipotézis szerint az összeomló buborék ahhoz kölcsönöz energiát, hogy megnövelje az egyébként gyorsan annihiláló fotonok élettartamát, amelyek a vákuumban spontán keletkeznek. A szonolumineszcencia ezek szerint annak jelenségnek az eredménye lehet, hogy a fotonok felbukkannak a létezésbe és vissza a semmibe; a buborék hirtelen összeomlása a fotonokat észlelhetővé teszik a makro-világ számára is.

Do something with this translation

More details

Editor of this translation: gribedli

Created: 2013-05-27

Last modified: 2013-05-27

Subtranslations

Do something with the selected items

eXTReMe Tracker
Nyári élménytáborok 7-17 éveseknek: 21 téma, 3 turnus

Francia, Német, Angol nyelvtanulás és szótárfüzet, online szótárfüzet és nyelv tanítás angol nyelven és magyarul. Sallang.com a közösségi online szótárfüzet.